Om pärlor

  1. Musslan
  2. Äkta pärlor
  3. Odlade pärlor
  4. Råd vid köp av odlade pärlhalsband
  5. Skötselråd
  6. Imitationer

Ett av världens äldsta kända pärlhalsband är från 4 000 år före Kristus. Redan på 1200-talet lyckades man i Kina odla Buddhafigurer. Man satte in en figur av lera eller trä mellan skalet och manteln, efter en tid öppnade man musslan och fann en figur överdragen av pärlsubstans.

Pärlodling

Carl von Linné lyckades på 1700-talet att odla runda pärlor i den svenska sötvattenmusslan. Han borrade hål i skalet, förde in en tunn silvertråd med en kalkstensbit i ändan på tråden.

Kokichi Mikimoto lyckades odla en halvpärla 1893 och 1907 lyckades två andra japaner, Mise och Nishigawa, odla runda pärlor. Denna metod används även idag. Pärlodlingar i större skala började på 1920-talet och vid världsutställningen i Paris visades odlade runda pärlor upp för den europiska publiken. Priserna var betydligt lägre än på de äkta, vilket skapade oro på marknaden.

Musslan

Mussel

Det finns en stor mängd skilda arter av musslor, men bara ett fåtal kan producera pärlor. Musslan består av ett hårt yttre skal, ett inre skal med fint skimmer, en mantelvävnad och en mjukdel.

I ytterdelen av mantelvävnaden produceras ett pärlsekret som vi kallar pärlsubstans. Det inre skalet blir kraftigare ju äldre musslan blir. Detta sker för att musslan skall kunna försvara sig mot andra marina djur. Mantelvävnaden är det väsentliga för att äkta och odlade pärlor skall kunna uppstå.

Äkta pärlor

Hur skapas äkta pärlor? Först skall konstateras att en äkta pärla kommer till av en slump — helt utan människans påverkan. Det är inte ett normalt beteende hos musslan att skapa en pärla. Det handlar snarare om att skydda sig mot något som trängt in i musslan.

Parasiter i form av maskar eller larver tränger in i musslan, som då försöker stöta ut dem. Om detta misslyckas kapslar hon in främlingen. För att en pärla skall kunna bildas krävs att parasiten har fått med sig ett fragment av musslans mantelvävnad. Denna vävnad celldelas och efter cirka tio dagar har en pärlsäck bildats runt parasiten. Sedan »väver« musslan lager på lager och så bildas en äkta pärla.

Pärlsortering

Det finns två slags äkta pärlor, antingen skapade i havsvatten (orientalisk pärla) eller i sötvatten (äkta sötvattenspärla).

Odlade pärlor

Japan är världsledande i att odla pärlor. Det är en mycket delikat och arbetskrävande process. Före andra världskriget var odlade pärlor och silke Japans viktigaste exportartiklar.

Det finns tre huvudgrupper av odlade pärlor:
  • Pärlor odlade i Akoyamusslan
  • Pärlor odlade i Söderhavet (South Sea)
  • Pärlor odlade i sötvatten
Naturlig pärla Odlad pärla

Skillnaden mellan äkta och odlade havsvattenspärlor är att äkta pärlor, till vänster, till största delen består av pärlsubstans, medan den odlade pärlan, till höger, har en pärlemorkula som bas.

Råd vid köp av odlade pärlhalsband

Ett perfekt runt pärlhalsband med en god lyster, kraftig pärlsubstans och frihet från ytfel är givetvis att önska.

Vid begränsad budget bör man tänka på att pärlors lyster och färg påverkar helhetsintrycket betydligt mer än små ojämnheter. Barocka pärlor kan vara minst lika dekorativa som de absolut runda. Pärlor med kraftiga ytfel och trasig pärlsubstans bör man undvika då de har sämre hållbarhet. Pärlhalsband förekommer i många olika längder och storlekar. De vanligaste halsbanden har jämnstora pärlor:

  • choker: 36 eller 40 cm långa
  • matiné: 60 cm långt
  • opera: 80 cm långt

Doserade pärlhalsband har en stor mittpärla och gradvis mindre pärlor mot ändarna, normalt 7—3 mm stora, 43 cm långa.

Skötselråd

Odlade pärlor av god kvalitet kan användas i generationer. En lång hållbarhet förutsätter dock att de sköts väl.

  • Omträdning av pärlhalsband bör ske varje år, då pärlsilket med tiden blir smutsigt och skört.
  • Undvik att spraya parfym direkt på pärlorna.
  • Undvik kraftiga temperaturväxlingar, varma pärlor bör ej läggas på kalla ytor.
  • Förvara pärlorna skilda från andra smycken, ej i bomull då detta torkar ut pärlorna.
  • Om man använder vissa hjärtmediciner skall halsbandet ej bäras mot huden.
  • Emellanåt bör pärlorna torkas av med en lätt fuktad linneduk för att få bort hudavlagringar och kosmetikarester.

Imitationer

En pärla är alltid en pärla, antingen äkta eller odlad. Imitationspärlor är inte pärlor, vare sig äkta eller odlade.

Pärlor i musselskal

Tyvärr finns det många olika varunamn på imitationer, vilket kan förvilla. Alla dessa imitationer kan fabriceras i ofantliga mängder med skilda metoder. Den mest kända imitationen är »Majoricapärlan« som framställs på Mallorca. Man använder en glaskula som får ett överdrag av en pärlessenslösning. Denna lösning består av ett ämne från fiskfjäll (guanin), som tillsammans med en annan lösning ger en skimrande lyster. Man doppar glaskulorna i lösningen på liknande sätt som man stöper ljus.

Det finns en uppsjö av så kallade snäckskalspärlor. Det enda som liknar en odlad pärla är att man använder sig av samma grundmaterial — pärlemorkulan. Snäckskalspärlans ytskikt består av en kemisk lösning.

Ett enkelt knep för att lätt särskilja imitationer från äkta och odlade pärlor är att försiktigt gnida pärlan mot framtänderna. Om ytan känns sträv är det sannolikt en äkta eller odlad pärla. Om den är glatt så är det mycket troligt att det är en imitationspärla.