Ateljéns Historia

Allan född 1913 gick i lära på A.E Thomasons guldsmedja i gamla Clara, och utbildades till juvelfattare, redan som lärling mötte han där Lennart Wallin som kom att bli verkmästare på Atelier Ajour. Som alla smeder präglades de av sin mäster och vi kan se ett stilmässigt samband mellan Thomasons arbeten stämplade EAT och Atelier Ajours AEN stämplade.

Både utbildningen och samvaron på verkstaden var god. Thomas gänget bildades, och man gick på Gillet, idkade välgörenhet och skålade i egna silverbägare.

En brosch med djupt blå och guldiga färger

Allan och Lennart värvades till Juvelfabriken, en firma som Allan övertog och ombildade till Atelier Ajour år 1947 med adressen Smålandsgatan 17. En mästersmed med hårda nypor som följde från Thomasons var Sigurd Åhrling född 1896 och på bilden ser vi en Juvel brosch av hans hand. Allan hade säkert ritat den, och med sina expressiva skisser lät han smederna lösa uppbyggnad och galleri på egen hand.

Lennart Wallin var verkmästare och på bilden från Smålandsgatan år 1962 ser vi honom vid brädet med några lärlingar som sedan blev kända smeder. Från vänster sitter Ove Lundgren, Kennet Magnell, Lennart Wallin och Eddie Eng. Firman hade tidigt många anställda och tillverkade till juvelerarfirmor i Stockholm. Längst och djupast var samarbetet med Detters Juveler i Malmö.

Lennarts papegoja, vår firmas maskot.

Lennart var duktig på att skulptera djur och på bilden ser vi en Papegoja i bur som han tillverkat. År 1967 etablerades Atelier Ajour på Engelbrektsgatan 3 och den större legotillverkningen till andra juvelerarfirmor upphörde. Ulf Edwardson, son till Allan, övertog firman och drev den fram till 1987, då han som gemmolog övergick till ädelstenshandel.

Sedan dess har Atelier Ajour drivits med Stig Granlund i ledningen, men den kunskap som delgavs mig av Allan och Ulf Edwardson samt Lennart Wallin är grunden för vår verksamhet, med målet att utveckla och förvalta en levande smycke- och juvelstradition.

Stig Granlund